ByYourSideForLife_Logo_v2_-02 (1).png

Kuukautisten aikana kohdun limakalvo irtoaa ja saa aikaan verenvuotoa. Endometrioosi on tila, jossa kohdun solujen/kudoksen kaltaisia soluja/kudosta alkaa muodostua kohdun ulkopuolella, kuten munasarjoissa ja munanjohtimissa. Joka kuukausi nämä solut toimivat kuten kohdun solut, eli ne kerääntyvät, hajoavat ja vuotavat verta. Toisin kuin kohdussa, näillä soluilla ei kuitenkaan ole mitään paikkaa minne mennä. Tästä voi aiheutua tulehdusta ja kipua ja muodostua arpikudosta. 

 

Endometrioosia esiintyy kaikenikäisillä naisilla aina teini-iästä lähtien. Endometrioosi on krooninen sairaus, joka voi jatkua myös vaihdevuosien jälkeen. Endometrioosin syy on tuntematon, vaikka sen syntysyystä on esitetty monia teorioita.

Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa endometrioosista

Jos epäilet endometrioosia ja se häiritsee jokapäiväistä elämääsi, voi olla syytä keskustella lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa. 

 

Vaikka endometrioosiin ei tällä hetkellä ole parannuskeinoa, erilaiset hoitomuodot voivat auttaa lievittämään oireita. Selvitä yhdessä terveydenhoitotiimin kanssa, mikä hoito sopii sinulle parhaiten.