TAHATON LAPSETTOMUUS JA KOEPUTKIHEDELMÖITYSHOIDOT
Tahattomasta lapsettomuudesta on tullut yhä yleisempi ongelma mm. ikään, elintapoihin ja ympäristöön liittyvien sairauksen vuoksi. Kaikilla lapsia toivovista pareista 15-20%:lla ilmenee hedelmällisyysongelmia. Tämän myötä joka viides mies ei koskaan tule isäksi ja joka kymmenes nainen saa vähemmän lapsia kuin olisi toivonut tai jää kokonaan lapsettomaksi.
IVF-HOITO (KOEPUTKIHEDELMÖITYSHOITO)
IVF-hoidon yhteydessä munasoluja kerätään suoraan naisen munasarjoista. Keruun jälkeen munasolut hedelmöitetään laboratoriossa. Hedelmöityksessä käytettävät siittiöt voivat olla peräisin naisen miespuoliselta kumppanilta tai lahjoittajalta. Kun hedelmöittyneet munasolut (alkiot) lähtevät jakautumaan, alkioista valitaan ne jolla arvioidaan olevan kaikista paras mahdollisuus kiinnittyä kohtuun ja aikaansaada toivottu raskaus. Tämä alkio viedään sitten takaisin naisen kohtuun. Alkio kiinnittyy kohdun limakalvoon ja jatkaa kehittymistään aivan kuten tavanomaisen, yhdynnän kautta tapahtuneen hedelmöityksen jälkeen.
HORMONISTIMULAATIO
Jos naisella on epäsäännölliset ovulaatiot, tai jos munasoluja ei kypsy lainkaan, hänelle voidaan antaa hormonistimulaatiohoito. Tämän voi toteuttaa joko tablettien tai pistosten avulla.
Progesteronihoito:
Progesteroni on luonnollinen hormoni, jota erittyy munasolun kypsymisen ja irtoamisen jälkeen. Yksi progesteronin tärkeistä tehtävistä on valmistella kohdun limakalvoa hedelmöittyneen munasolun vastaanottamista varten. IVF-hoidossa tarvitaan välillä lisäprogesteronia, sillä itse IVF-hoito saattaa häiritä luonnollista kuukautiskiertoa. Näissä tapauksissa progesteroni annostellaan emättimeen.