Mistä tahaton lapsettomuus johtuu?2

Aikaisempiin sukupolviin verrattuna suurin muutos lienee perheen perustamisajankohdan siirtyminen yhä myöhäisemmäksi. Koska hedelmällisyys laskee iän myötä, on tärkeää hakea apua mahdollisimman pian, jos raskaaksi tulemisessa ilmenee ongelmia.

Kolmasosassa tapauksista syy löytyy naisesta ja kolmasosassa tapauksista miehestä. Yhdessä kolmasosassa tapauksista syy jää tuntemattomaksi.3

Tavallisia lapsettomuuden syitä naisilla ovat:

Ikä
Ovulaatioiden puuttuminen
Vauriot kohdussa tai munanjohtimissa
Perinnölliset syyt
Sukupuolitaudit

Tavallisia lapsettomuuden syitä miehillä ovat:

Siittiöiden heikentynyt laatu
Virusinfektiot kiveksissä tai lisäkiveksissä, kuten prostatiitti tai sikotauti
Lääkkeet ja anaboliset steroidit
Piilokiveksisyys tai myöhään laskeutuneet kivekset
Ylipaino

IVF-hoito (koeputkihedelmöityshoito)

IVF-hoidon yhteydessä munasoluja kerätään suoraan naisen munasarjoista. Keruun jälkeen munasolut hedelmöitetään laboratoriossa. Hedelmöityksessä käytettävät siittiöt voivat olla peräisin naisen miespuoliselta kumppanilta tai lahjoittajalta. Kun hedelmöittyneet munasolut (alkiot) lähtevät jakautumaan, alkioista valitaan ne jolla arvioidaan olevan kaikista paras mahdollisuus kiinnittyä kohtuun ja aikaansaada toivottu raskaus. Tämä alkio viedään sitten takaisin naisen kohtuun. Alkio kiinnittyy kohdun limakalvoon ja jatkaa kehittymistään aivan kuten tavanomaisen, yhdynnän kautta tapahtuneen hedelmöityksen jälkeen.

Hormonistimulaatio

Jos naisella on epäsäännölliset ovulaatiot, tai jos munasoluja ei kypsy lainkaan, hänelle voidaan antaa hormonistimulaatiohoito. Tämän voi toteuttaa joko tablettien tai pistosten avulla.
Progesteronihoito: Progesteroni on luonnollinen hormoni, jota erittyy munasolun kypsymisen ja irtoamisen jälkeen. Yksi progesteronin tärkeistä tehtävistä on valmistella kohdun limakalvoa hedelmöittyneen munasolun vastaanottamista varten. IVF-hoidossa tarvitaan välillä lisäprogesteronia, sillä itse IVF-hoito saattaa häiritä luonnollista kuukautiskiertoa. Näissä tapauksissa progesteroni annostellaan emättimeen.

Viitteet

1. ReproUnion, https://reprounion.eu [24/9 2021]
2. SFOG, raportti 81, 2019
3. WHO, https://www.nichd.nih.gov/health/topics/menshealth/conditioninfo/infertility#f4 [24/9 2021]